Pzt – Cuma : 09:00 - 18:00
Cumartesi: 10:00 - 18:00

Pazar : Kapalı

Periodontoloji

Dişleri çevreleyen yumuşak (periodontal ligament, dişeti) ve sert dokuların (kemik, sement) yapısını, bu dokularda meydana gelen hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisini inceleyen dişhekimliği dalıdır.

Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Sağlıklı dişeti gül kurusu pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar.Dişetleriniz sağlıksızsa, dişleriniz çürük olmasa bile bir gün dişlerinizi kaybedebilirsiniz demektir.

Dişeti Sağlılığı Nasıl Bozulur?

Temel neden kötü ağız hijyeni ve bunun sonucu oluşan diştaşları yani tartarlardır. Bunun yanı sıra bazı sistemik hastalıklar da ilk önce dişetlerinden belirti verirler.Örneğin lösemi gibi.

Tartar (Diştaşı) Nasıl Oluşur?

Gıda artıkları tükrükteki minerallerle birleşerek dişler ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşürler. Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak dişhekiminiz diştaşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartabilir.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu yapılacak hastanın çürük dişleri ön tarafta bulunuyorsa eğer daha çok kompozit dolgular tercih edilir fakat arkada dişler için ise daha çok amalgam dolgu tercih edilmektedir.

Tartar Temizliği Dişlere Zarar Verir mi?

Bu soru dişhekimlerine sık sorulan bir sorudur. Hatta bu sorunun devamında ‘ temizlik sırasında diş mineleri çizilir mi’ veya ‘bir kere temizletince hep ister mi?’ gibi sorular da ardı ardına gelir.Hayır, diştaşı temizliği dişlere zarar vermez. Hatta ağzınız için yaptırabileceğiniz en faydalı,en çabuk,en rahat ve en ucuz işlemdir. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.

Dişeti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı dişeti kanamaz . Eğer fırçalarken, sert gıdalar yerken veya kendiliğinden oluşan dişeti kanamanız varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız. Muhtemelen diş etlerinizde iltihap olabilir .Ayrıca kötü ağız kokusu da iltihabın habercisidir.

Dişeti İltihabının Tedavisi

Enfeksiyonun düzeyine göre tedavi biçimi değişmektedir.Dişeti hastalıkları 3 safhada incelenmektedir.

Gingivitis

Diş hekimi tarafından yapılan diştaşı temizliği ile tedavi edilir.

Orta Düzey Periodontitis

Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılan küretaj – kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemi ile tedavi edilir.

İleri Düzey Periodontitis

Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılan FLAP operasyonu ve gerekli yerlere yapay kemik greftleri yerleştirilerek tedavi edilir. Kemik düzeyinin telafisi mümkün olmayan boyutlara geldiği vakalarda dişi çekmek kaçınılmazdır.

Diş Eti ve Hastalıkları (Periodontoloji)